Otomasyon

Otopark Bariyer Sistemleri

Otopark-bariyer-sistemleri

Otopark Bariyer sistemleri, temel amaçları güvenlik olan, açılıp kapanabilen sistemlerdir. Pek çok çeşitleri vardır ama genel olarak kollu ve çitli bariyer sistemleri daha çok bilinir. 2 metreden başlayıp, 6 metreye kadar olabilirler. Kullanıldıkları bölgenin, araç giriş ve çıkış sirkülasyonuna uygun seçilmelidirler. Uzaktan kumanda, kartlı okuma sistemi ya da plaka okuma sistemiyle çalışabilirler. Çünkü, üzerlerinde güvenlik sensörü bulunmaktadır ve bu sensörler yardımı ile yaklaşan aracı tanıyıp, yükselip alçalma işleminin ayarlanmasını sağlar. Temel hedefleri, okul, otopark, site girişi gibi yerlere, yabancı veya istenmeyen araçların giriş ve çıkışını engellemektir. Otomatik bariyer sistemleri, en çok, trafiği kontrol altına almak, otopark yönetimini kolaylaştırmak, giriş ve çıkışlardaki araba yoğunluğunu engellemek ve otopark bariyeri yardımıyla güvene almak amacıyla kullanılmaktadır.

Kollu Bariyer Sistemi

Kollu Bariyer Sistemi arasında en yaygınlarından biri olan bu sistem, otomatik bir geçiş özelliğine sahiptir. Geçmek için yaklaşan aracın izninin olması durumunda kolayca yükselip iner. Gerek otomatik olarak gerekse bir uzaktan kumanda yardımıyla kolayca yönetilebilirler. Bu sistem, genellikle okul girişleri ve site girişlerinde sıklıkla kullanılır. 

Kollu bariyer, en güvenli olan sistemlerden biridir. 

• En fazla 2 ila 8 saniye içerisinde açılıp kapanırlar. 

• Genellikle uzaktan kumanda kullanılarak açılırlar. 

• Montajlanma işlemleri çok kolaydır.

• Kullanımları çok pratiktir.

Çitli Bariyer Sistemi

Çitli Bariyer Sistemi sistemi aslında kollu sistemden pek bir farkı yoktur. Kollu sistemin daha geniş ve çitlisi şeklindedir. Kollu bariyer sisteminin sağladığı güvenliğe ek olarak, tamamen zemine kadar uzadığı için insan ve hayvanların da izinsiz geçişini engeller. 

• Kolun açılma süresi yaklaşık 5 saniyedir.

• Uzaktan kumanda, yüz ve parmak izi tanıma ve kart okuyucu gibi yöntemlerle açılıp kapanabilir.

• Zaman kontrolüne sahiptir. 

• Arabanın yakınında olup olmadığını anlayan ve ona göre kapanmasını engelleyen bir sisteme sahiptir.

• Yaklaşık 5 metreye kadar olabilirler.

Sonuç olarak, bariyer sistemleri temelde aynı mantığa sahiptir. Araba trafiği ve kuyruğunun oluşturacağı karmaşayı engellemek ve güvenlik sağlayıp, giriş ve çıkışları sistemli bir şekilde sağlamak. Sık kullanılan iki çeşit bariyer sistemi vardır. Biri kollu bariyer sistemi diğeri de çitli. Birbirlerinden en büyük farkları, birinin tamamen yere kadar olup, güvenliğinin biraz daha sıkı olması, diğerinin de daha uzun olmasıdır. Yere kadar olan, yani çitli bariyer sistemi, sadece araç giriş çıkışları haricinde ek olarak da insan ve hayvanların da izinsiz bir şekilde giriş ve çıkış yapmasını engellemektir. Kollu sistem ise sadece araçların giriş ve çıkışını kontrol almak için uygundur. Bu bariyer sistemleri sahip oldukları özellikler sayesinde uzaktan kumanda yardımı ile yönetilebilir ve ek olarak da parmak ve yüz tanıma sistemlerinin de kullanımına uygundur. Ayrıca iki sistemde de araç tanıma özelliği vardır ve bu özellik sayesinde yakınlarında olan araçların üzerine ya da önüne kapanma riski ortadan kalkar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir